Skip Navigation Links
PsihoterapieExpand Psihoterapie
Skip Navigation Links
Psihoterapie
de cuplu & familie
Expand Psihoterapie <br/> de cuplu & familie
Skip Navigation Links
Dezvoltare personalaExpand Dezvoltare personala
Skip Navigation Links
Contact
Skip Navigation Links
Articole/ Psihoterapie individuala/ LIMBAJUL DĂRUIRII ŞI AL PRIMIRII

LIMBAJUL DĂRUIRII ŞI AL PRIMIRII

Limbajul dăruirii şi al primirii este limbajul nostru natural: el exprimă nevoile noastre omeneşti comune şi ceea ce ar face ca viaţa să fie mai frumoasă pentru noi. Acest mod de a comunica ne ajută să dăruim şi să primim – să ne bucurăm de viaţă şi să o facem mai bună. Limbajul Sacal. Din nefericire, acesta nu este limbajul pe care l-au învăţat cei mai mulţi dintre noi. Este un limbaj care satisface numai unele nevoi şi care contribuie la generarea unui proces uriaş de suferinţă umană, inclusiv a conflictelor. Acest limbaj are următoarele caracteristici:etichetează oamenii, emite judecăţi, acuză, neagă posibilitatea de a alege, emite pretenţii. Sacalul este un animal care stă numai cu nasul în pământ, astfel că privirea lui este limitată la ceea ce se află în faţa lui. Oamenii care folosesc limbajul Sacal nu văd că au şi alte opţiuni şi adeseori nu cunosc decât un mod de a procesa experienţele lor judecând în mintea lor cine este bun, cine este rău, cine are dreptate şi cine greşeşte, cine trebuie condamnat. Limbajul Sacal nu are un vocabular al sentimentelor şi nevoilor, viaţa interioară este cu greu recunoscută şi este exprimată foarte rar. În loc să ne permită să jucăm un joc al dăruirii şi primirii Limbajul Sacal perpetuează jocul etichetării şi al acuzării. Din fericire, din ce în ce mai mulţi oameni redescoperă şi reînvaţă limbajul primirii şi al dăruirii…cu ajutorul acestui limbaj, mesajele Sacal, care sunt distructive şi ne alieneză viaţa pot fi traduse în mesaje care îmbogăţesc viaţa – mesaje care contribuie la satisfacerea nevoilor. Limbajul dăruirii şi al primirii are multe nume, printre care se numără: Comunicarea Nonviolentă, Comunicarea compasiunii şi Limbajul Inimii. De dragul divertismentului, este numit şi Limbajul Girafa. Motivul pentru care Girafa a fost aleasă pentru a simboliza limbajul dăruirii şi al primirii este următorul: dintre toate animalele terestre, Girafele au cea mai mare inimă, iar acest limbaj este menit să ne conecteze cu inimile noastre, respectiv cu sentimentele şi cu nevoile noastre. Perspectiva Girafă include o viziune şi o inimă mare – integrarea gândirii şi a simţirii.Limbajul Girafă ne ajută să arătăm o atenţie egală faţă de propriile noastre nevoi şi faţă de ale celorlalţi, să ascultăm ceea ce se întâmplă în interiorul nostru şi al celorlalţi, să spunem ceea ce observăm. Folosirea Limbajului Girafă sporeşte legăturile sufleteşti.Cu toate că, adeseori, schimbarea vechilor obiceiuri legate de gândire, ascultare şi exprimare reprezintă o provocare, există foarte multe dovezi care atestă că acest lucru este posibil. Motivaţia şi speranţa cresc pe măsură ce observaţi modul în care Limbajul Girafă va aduce beneficii atât imediate, cât şi pe termen lung. Unele dintre aceste beneficii sunt:

  • Claritate în ceea ce priveşte acele lucruri care sunt cu adevărat importante pentru noi.

  • O legătură mai profundă cu noi înşine şi cu ceilalţi.

  • Comunicare sinceră.

  • Mai multă cooperare, înţelegere şi respect.

  • Responsabilitate sporită faţă de noi înşine.

  • Un sentiment mai puternic al ,,vitalităţii,,.

  • Curiozitate sporită.

Eva Faur

Data publicarii : 23/11/2008 12:49:04, Categoria "Psihoterapie individuala"
Vizitatori: Acest articol a fost citit de 8208 ori
Tema: Obiceiurile noastre legate de limbaj determina modul în care ne imaginam lumea. ( Neil Postman )


Articol
Nume:
Comentariu:
Adauga Renunta
Adauga comentariu la acest articol

Comentarii :

Adaugat de: D. la data: 10/05/2010 18:24:38

Ma bucur ca am gasit ceva ce imi aduce linistea.

Adaugat de: Maly la data: 04/08/2010 11:18:10

Foarte adevarat:)

Adaugat de: lia la data: 04/02/2011 18:44:59

as dori sa dobandesc si eu toate aceste beneficii...

Adaugat de: mihaela la data: 12/06/2012 20:30:36

foarte interesant


Noutati


Este deschisa perioada de inscrieri pentru Cursul Formativ in Psihoterapie Psihanalitica de Cuplu, Familie si Grup organizat de A.R.P.C.F. Asociatia Romana de Psihanaliza de Cuplu si Familie si acreditat de COPSI.
Cursul se desfasoara un week-end/luna, pe o perioada de 4 ani si este finalizat cu DIPLOMA DE ABSOLVIRE in specialitatea PSIHOTERAPIE PSIHANALITICA DE CUPLU, FAMILIE SI GRUP recunoscuta la nivel national de Colegiul Psihologilor din Romania - CPR.
Detalii suplimentare puteti gasi pe site-urile noastre www.arpcf.com si www.arpcf.weebly.com sau contactandu-ne direct pe adresele de mail sau la numerele de telefon ale A.R.P.C.F.
***
***
Grup Dezvoltare Personala - Psihodrama Clasica:  A.R.P.C.F. Asociatia Romana de Psihanaliza de Cuplu si Familie in colaborare cu Centrul Roman de Psihodrama Clasica propune studentilor si specialistilor din domeniul Psihologiei, Asistentei Sociale, Sociologiei, Medicinei (rezidentiat psihiatrie), Filozofie, Teatru si domeniile conexe, Programul de Dezvoltare Personala in Psihoterapie Psihodrama Clasica. Grupul de DEZVOLTARE PERSONALA PSIHODRAMA CLASICA reprezinta etapa pregatitoare, necesara si obligatorie pentru continuarea formarii in psihoterapie psihodrama clasica. Detalii...
***
***
Formare in Psihanaliza de Cuplu. Programul se desfasoara in colaborare si este sustinut de catre A.P.S.Y.L.I.E.N REC Asociatia de Psihanaliza a legaturilor: Cercetare, Invatamânt, Clinica - Franta. Formatori: Psihanalist Rosa Jaitin si psihanalist Christian Joubert.
Informatii: stefania.nita@psihodinamic.ro  
***
***
1 dec. 2008: Incepand cu 1 Decembrie 2008 CPAP si-a incetat activitatea sub forma Centrului de Psihologie de Actiune si Psihoterapie CPAP. Serviciile de consiliere psihologica si psihoterapie oferite de catre acesta continua sa se desfasoare prin infiintarea la data de 26.Nov.2008 a PSIHODINAMIC - Departament de Consiliere Psihologica si Psihoterapie
***
***
14 nov. - 16 nov.2008: Conferinta Nationala de Psihodrama cu participare Internationala; Cluj Napoca, Romania 
***
***
30 oct. - 1 nov. 2008: Congresul International de Psihanaliza - "Provocarile psihanalizei in secolul 21 - A gandi ura si violenta"; Bucuresti, Romania 

Parteneri & Link-uri utile


www.arpcf.com
www.apsylien.com
www.edituratrei.ro
www.jurnalul.ro
www.srdp.ro
www.psihoterapiepsihanalitica.com
www.humanitas.ro
www.curteaveche.ro
www.psihoterapie.ro
www.psihodramaclasica.ro
www.ficf-romania.ro
www.psihologie.ro
www.tonica.ro
www.topsanatate.ro
www.apsi.ro
www.copsi.ro
www.cameradesenelor.ro


Aboneaza-te la Newsletter


Nume  
Prenume  
Email  
Tip