Cand avem un atac de panica?
Avem un atac de panica atunci cand simtim o frica intensa sau discomfort in timpul carora 5 sau mai multe din urmatoarele simptome apar brusc si ating maximul de intensitate in 10 minute:
Atacul de panica provine dintr-o aparare nereusita impotriva impulsurilor generatoare de anxietate. Ceea ce este initial un semnal moderat de anxietate, devine un sentiment coplesitor de panica completat cu simptome somatice. Teoria psihanalitica considera ca agorafobia ( frica de a fi singur in spatii deschise) apare datorita pierderii unei persoane importante in copilarie si a unui istoric de anxietate de separare. Situatia de a fi singur in public reinvie frica din copilarie de a nu fi abandonat. Separarea traumatica din timpul copilariei poate afecta dezvoltarea sistemului nervos al copilului, astfel incat, el devine predispus la anxietate la maturitate.
Multi pacienti descriu atacul da panica ca neavand nici o legatura cu tristetea, ca si cum nici un factor psihologic nu ar fi implicat, dar explorarea psihodinamica adesea reveleaza un trigger psihologic clar pentru atacul de panica. Desi atacul de panica este corelat neurofiziologic cu locus ceruleus, debutul sau este in general legat de factori de mediu sau psihologici. Pacientii cu atacuri de panica au o incidenta mai mare a evenimentelor de viata stresante, in special pierderi, comparativ cu alti oameni, in lunile de dinaintea debutului atacurilor de panica. Mai mult decat atat, acesti pacienti traiesc evenimentele stresante cu un discomfort mai mare decat cei care nu fac atacuri de panica.
Ipoteza ca evenimentele psihologice stresante produc modificari neurofiziologice in tulburarea de panica este sustinuta de studii pe perechi de femei gemene. Rezultatul cercetarilor reveleaza ca atacul de panica este frecvent asociat cu separare de ambii parinti sau moartea lor inainte de varsta de 17 ani a copilului. Separarea de mama in copilaria mica este mai puternic asociata cu dezvoltarea atacurilor de panica la maturitate decat separarea de tata ( studiu facut pe 1018 perechi de femei gemene).
O alta situatie in care apare atacul de panica este cea in care omul traieste evenimente frustrante in care nu-si poate exprima furia ( de exemplu: un sef sau un parinte foarte autoritar). Teama ca nu se vor putea stapani, ii face pe unii oameni sa faca un atac de panica in loc sa se revolte impotriva sefului sau parintelui asupritor.
Studiile arata ca atacul de panica apare datorita faptului ca un eveniment de viata stresant ( experimentat de subiect) are o semnificatie inconstienta ( inaccesibila subiectului) si ca desi se manifesta prin simptome somatice ( palpiatii, transpiratii, tremuraturi, senzatie de sufocare, dureri in piept, greata, ameteala, amorteli), acestea nu se datoreaza unor boli ci unor reactii psihologice. Constientizarea semnificatiei evenimentului stresant duce la disparitia atacului de panica. Constientizarea este un proces care se poate realiza prin psihoterapie psihanalitica.
Data publicarii : 23/11/2008 12:38:10,
Categoria "Psihoterapie de cuplu"
Vizitatori: Acest articol a fost citit de 9117 ori
Tema: Cand avem un atac de panica?
Avem un atac de panica atunci cand simtim o frica intensa sau discomfort in timpul carora 5 sau mai multe din urmatoarele simptome apar brusc si ating maximul de intensitate in 10 minute: