Skip Navigation Links
PsihoterapieExpand Psihoterapie
Skip Navigation Links
Psihoterapie
de cuplu & familie
Expand Psihoterapie <br/> de cuplu & familie
Skip Navigation Links
Dezvoltare personalaExpand Dezvoltare personala
Skip Navigation Links
Contact
Skip Navigation Links
Articole/ Psihoterapie de cuplu/ Atacul de panica

Atacul de panica

Cand avem un atac de panica?

Avem un atac de panica atunci cand simtim o frica intensa sau discomfort in timpul carora 5 sau mai multe din urmatoarele simptome apar brusc si ating maximul de intensitate in 10 minute:

Atacul de panica provine dintr-o aparare nereusita impotriva impulsurilor generatoare de anxietate. Ceea ce este initial un semnal moderat de anxietate, devine un sentiment coplesitor de panica completat cu simptome somatice. Teoria psihanalitica considera ca agorafobia ( frica de a fi singur in spatii deschise) apare datorita pierderii unei persoane importante in copilarie si a unui istoric de anxietate de separare. Situatia de a fi singur in public reinvie frica din copilarie de a nu fi abandonat. Separarea traumatica din timpul copilariei poate afecta dezvoltarea sistemului nervos al copilului, astfel incat, el devine predispus la anxietate la maturitate.

Multi pacienti descriu atacul da panica ca neavand nici o legatura cu tristetea, ca si cum nici un factor psihologic nu ar fi implicat, dar explorarea psihodinamica adesea reveleaza un trigger psihologic clar pentru atacul de panica. Desi atacul de panica este corelat neurofiziologic cu locus ceruleus, debutul sau este in general legat de factori de mediu sau psihologici. Pacientii cu atacuri de panica au o incidenta mai mare a evenimentelor de viata stresante, in special pierderi, comparativ cu alti oameni, in lunile de dinaintea debutului atacurilor de panica. Mai mult decat atat, acesti pacienti traiesc evenimentele stresante cu un discomfort mai mare decat cei care nu fac atacuri de panica.

Ipoteza ca evenimentele psihologice stresante produc modificari neurofiziologice in tulburarea de panica este sustinuta de studii pe perechi de femei gemene. Rezultatul cercetarilor reveleaza ca atacul de panica este frecvent asociat cu separare de ambii parinti sau moartea lor inainte de varsta de 17 ani a copilului. Separarea de mama in copilaria mica este mai puternic asociata cu dezvoltarea atacurilor de panica la maturitate decat separarea de tata ( studiu facut pe 1018 perechi de femei gemene).

O alta situatie in care apare atacul de panica este cea in care omul traieste evenimente frustrante in care nu-si poate exprima furia ( de exemplu: un sef sau un parinte foarte autoritar). Teama ca nu se vor putea stapani, ii face pe unii oameni sa faca un atac de panica in loc sa se revolte impotriva sefului sau parintelui asupritor.

Studiile arata ca atacul de panica apare datorita faptului ca un eveniment de viata stresant ( experimentat de subiect) are o semnificatie inconstienta ( inaccesibila subiectului) si ca desi se manifesta prin simptome somatice ( palpiatii, transpiratii, tremuraturi, senzatie de sufocare, dureri in piept, greata, ameteala, amorteli), acestea nu se datoreaza unor boli ci unor reactii psihologice. Constientizarea semnificatiei evenimentului stresant duce la disparitia atacului de panica. Constientizarea este un proces care se poate realiza prin psihoterapie psihanalitica.
 

Data publicarii : 23/11/2008 12:38:10, Categoria "Psihoterapie de cuplu"
Vizitatori: Acest articol a fost citit de 8984 ori
Tema: Cand avem un atac de panica? Avem un atac de panica atunci cand simtim o frica intensa sau discomfort in timpul carora 5 sau mai multe din urmatoarele simptome apar brusc si ating maximul de intensitate in 10 minute:


Articol
Nume:
Comentariu:
Adauga Renunta
Adauga comentariu la acest articol

Comentarii :

Adaugat de: anonim la data: 13/02/2012 20:11:05

care sunt simptomele unui atac de panica?

Adaugat de: Alex la data: 14/05/2013 12:47:36

se manifesta prin simptome somatice ( palpiatii, transpiratii, tremuraturi, senzatie de sufocare, dureri in piept, greata, ameteala, amorteli), acestea nu se datoreaza unor boli ci unor reactii psihologice.


Noutati


Este deschisa perioada de inscrieri pentru Cursul Formativ in Psihoterapie Psihanalitica de Cuplu, Familie si Grup organizat de A.R.P.C.F. Asociatia Romana de Psihanaliza de Cuplu si Familie si acreditat de COPSI.
Cursul se desfasoara un week-end/luna, pe o perioada de 4 ani si este finalizat cu DIPLOMA DE ABSOLVIRE in specialitatea PSIHOTERAPIE PSIHANALITICA DE CUPLU, FAMILIE SI GRUP recunoscuta la nivel national de Colegiul Psihologilor din Romania - CPR.
Detalii suplimentare puteti gasi pe site-urile noastre www.arpcf.com si www.arpcf.weebly.com sau contactandu-ne direct pe adresele de mail sau la numerele de telefon ale A.R.P.C.F.
***
***
Grup Dezvoltare Personala - Psihodrama Clasica:  A.R.P.C.F. Asociatia Romana de Psihanaliza de Cuplu si Familie in colaborare cu Centrul Roman de Psihodrama Clasica propune studentilor si specialistilor din domeniul Psihologiei, Asistentei Sociale, Sociologiei, Medicinei (rezidentiat psihiatrie), Filozofie, Teatru si domeniile conexe, Programul de Dezvoltare Personala in Psihoterapie Psihodrama Clasica. Grupul de DEZVOLTARE PERSONALA PSIHODRAMA CLASICA reprezinta etapa pregatitoare, necesara si obligatorie pentru continuarea formarii in psihoterapie psihodrama clasica. Detalii...
***
***
Formare in Psihanaliza de Cuplu. Programul se desfasoara in colaborare si este sustinut de catre A.P.S.Y.L.I.E.N REC Asociatia de Psihanaliza a legaturilor: Cercetare, Invatamânt, Clinica - Franta. Formatori: Psihanalist Rosa Jaitin si psihanalist Christian Joubert.
Informatii: stefania.nita@psihodinamic.ro  
***
***
1 dec. 2008: Incepand cu 1 Decembrie 2008 CPAP si-a incetat activitatea sub forma Centrului de Psihologie de Actiune si Psihoterapie CPAP. Serviciile de consiliere psihologica si psihoterapie oferite de catre acesta continua sa se desfasoare prin infiintarea la data de 26.Nov.2008 a PSIHODINAMIC - Departament de Consiliere Psihologica si Psihoterapie
***
***
14 nov. - 16 nov.2008: Conferinta Nationala de Psihodrama cu participare Internationala; Cluj Napoca, Romania 
***
***
30 oct. - 1 nov. 2008: Congresul International de Psihanaliza - "Provocarile psihanalizei in secolul 21 - A gandi ura si violenta"; Bucuresti, Romania 

Parteneri & Link-uri utile


www.arpcf.com
www.apsylien.com
www.edituratrei.ro
www.jurnalul.ro
www.srdp.ro
www.psihoterapiepsihanalitica.com
www.humanitas.ro
www.curteaveche.ro
www.psihoterapie.ro
www.psihodramaclasica.ro
www.ficf-romania.ro
www.psihologie.ro
www.tonica.ro
www.topsanatate.ro
www.apsi.ro
www.copsi.ro
www.cameradesenelor.ro


Aboneaza-te la Newsletter


Nume  
Prenume  
Email  
Tip